Maatschappelijk en duurzaam ondernemerschap binnen make it fly

Make it fly kiezen als partner om een digitale oplossing te ontwikkelen, is kiezen voor een partner die vooruit kijkt. Wij gaan steevast voor duurzame digitale oplossingen die de dynamische toekomst succesvol kunnen trotseren. Ook op andere vlakken dragen we bij aan Corporate Social Responsibility (CSR) en duurzaam ondernemen.

Duurzaam ondernemen
Hosting via datacenters met groene energie

De digitale wereld heeft, net als de luchtvaart en transport, impact op ons klimaat. Als digitale partner vinden we het dan ook onze verantwoordelijkheid om deze impact zo beperkt mogelijk te houden. Als hosting provider kiezen wij bijvoorbeeld voor Combell. Zij huisvesten de servers, waarop de applicaties en websites van onze klanten draaien, in datacenters die inzetten op een beter milieu en zuinig energieverbruik.

Zo werkt één van de twee datacenters waar Combell zijn hosting plaatst, louter met energie van Nuon. Deze energie wordt uitsluitend opgewekt door duurzame energiebronnen. Het andere datacenter waarmee de hostingpartner samenwerkt, koopt ook al geruime tijd enkel groene energie in. Tenslotte zijn deze datacenters dusdanig ontworpen dat ze slim én zuinig omspringen met energie. 

Minimale laadsnelheden en bestandsgroottes, maximale energiebesparing

Ook wanneer we websites of applicaties bouwen, denken we aan de ecologische voetafdruk van deze digitale oplossingen. Hoe hebben deze dan een weerslag op ons milieu? Wel, telkens iemand een website opent, dit kan een bezoeker of zoekmachine crawler zijn, moet de server de websitegegevens ophalen en verwerken. Deze worden vervolgens naar het apparaat van de bezoeker verzonden zodat de gegevens daar weergegeven kunnen worden.

Al deze stappen kosten energie, dus met de nodige technische aanpassingen kunnen we de laadtijd verkorten en zo maximaal inzetten op energiebesparing. Hoe? Denk bijvoorbeeld aan het comprimeren van afbeeldingen, kiezen voor duurzame bestandsformaten, een goede caching implementeren zodat niet steeds alle paginagegevens opnieuw ingeladen moeten worden én de websites en applicaties zo toegankelijk mogelijk maken zodat gebruikers snel vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Duurzame websites
Online meetings voor een beperkte ecologische voetafdruk

Fysiek samenwerken is belangrijk voor de teamsfeer en we moedigen dan ook aan om dit ook over de hubs heen te doen. Onze make it fly locaties liggen echter niet allemaal even dicht bij elkaar. Zo is er best wat afstand te overbruggen als collega’s vanuit de Genkse hub willen afspreken met hun Brugse, Gentse of Kortrijkse teamgenoten, bijvoorbeeld. 

Om onnodige kilometers, en dus CO2-uitstoot, in te perken, worden de langeafstands meetings over de hubs heen daarom in de mate van het mogelijke digitaal gehouden. Op deze manier houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

Meetings bij make it fly
Mobiliteitsbudget en vergroening van ons wagenpark

Naast het inperken van de reistijd voor crosshub meetings, dragen we nog op andere manieren bij aan het reduceren van onze CO2-uitstoot. Zo investeerden we de afgelopen jaren in hybridewagens. Daarin gaan we trouwens nog een stapje verder: momenteel loopt er een proeftraject met onze allereerste elektrische wagen. Inzetten op volledig elektrische wagens, zien we dan ook als volgende stap om ons wagenpark stelselmatig te vergroenen.

Ten slotte bieden we onze werknemers de mogelijkheid om hun bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget dat ze kunnen besteden aan een alternatieve groene vervoersoplossing in de plaats.

Ecologisch rijden
Sportief initiatief ten voordele van het goede doel

Ook Corporate Social Responsibility (CSR) dragen we hoog in het vaandel. Zo zag enkele jaren geleden Move for charity het eerste levenslicht: een initiatief waarbij de sportieve uren of km’s die onze werknemers tijdens een bepaalde periode voltooien, gecompenseerd worden met een geldbedrag dat make it fly schenkt aan een goed doel.

Ook familieleden, vrienden, klanten … kunnen elk jaar één van onze medewerkers sponsoren om zo het totaalbedrag ten voordele van het initiatief nog verder aan te dikken. Elke editie steunen we een ander goed doel, waarvoor onze medewerkers steeds suggesties mogen doen. Tot nu toe zamelden we al geld in voor:

  • 2020: Te Gek!?, een initiatief dat ijvert naar de bespreekbaarheid van geestelijke gezondheid in Vlaanderen
  • 2021: Digital For Youth, dat ernaar streeft om de digitale kloof in België te verkleinen voor zowel kinderen als jongeren
  • 2022: MamaStart, een vzw die zich inzet voor zwangere vrouwen en mama's met jonge kinderen die het financieel minder makkelijk hebben
  • 2023: Sportaround vzw, deze organisatie zet zich in om sport toegankelijk te maken voor kinderen door middel van naschoolse activiteiten in en rond Gent.

Met Move for charity slaan we trouwens meerdere vliegen in één klap: we zamelen geld in voor broodnodige initiatieven, motiveren onze werknemers om te sporten én bovendien zet het hen aan om samen te gaan sporten met collega’s, wat ook nog eens bijdraagt aan de teamspirit. Win-win-win dus!