Hoe zorg je tijdens de ontwikkeling voor een flexibele webshop?

5 min.

Flexibiliteit is hoogstwaarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij de ontwikkeling van je e-commerce platform. Desalniettemin is een flexibele webshop van onschatbare waarde om vlot mee te bewegen in de voortdurend evoluerende wereld van e-commerce.

Met één been in de toekomst

Bij de ontwikkeling van een e-commerce platform is het cruciaal om flexibiliteit steeds in het achterhoofd te houden. Gedurende het ontwikkelingsproces wil je streven naar een webshop die zich voortdurend kan aanpassen aan veranderende behoeften en marktomstandigheden. Dit bereik je door bij elke nieuwe functie vooruit te denken en de juiste vragen te stellen:

  • Hoe zal deze feature eruitzien over vier jaar?
  • Welke evoluties zijn te verwachten?
  • Zullen er aanvullende elementen worden toegevoegd, of blijft alles onveranderd?

Deze vooruitziende blik stelt je in staat om veranderingen snel en efficiënt door te voeren, aangezien de startblokken voor de aanpassingen reeds voorbereid zijn. Op deze manier kan je niet alleen de huidige functionaliteit van je webshop optimaliseren, maar zorg je er ook voor dat deze veerkrachtig en aanpasbaar blijft.

Leg de juiste connecties

Connecties, ook wel API-calls genoemd, zijn technisch gezien altijd complex, maar spelen een uiterst belangrijke rol. Als beheerder van een webshop heb je waarschijnlijk aanzienlijk werk geïnvesteerd om producten in een specifiek systeem te integreren of je klantenbestand te synchroniseren met een boekhoud- of CRM-systeem. In zo'n situatie kan je niet simpelweg zeggen: "Vul alles opnieuw in voor de webshop." Daarom leggen we connecties tussen de webshop en de bestaande systemen.

Je vermijdt dubbel werk door voorbereid te zijn op de toekomst: stel dat je de nodige connecties niet geïntegreerd hebt, zal je op héél wat plaatsen je product verder moeten onderhouden: zowel je ERP, webshop, PIM-systeem,... met des te meer kans op fouten. Met een goede connectie wordt alles eenvoudig op één plek beheerd.

Laat je processen soepel verlopen door goed af te stemmen van en naar waar welke gegevens verstuurd moeten worden. Bijvoorbeeld: wanneer een bestelling wordt geplaatst, moet je webshop precies weten hoe hij deze gegevens naar het boekhoudprogramma kan sturen.

Bij de ontwikkeling van een e-commerce platform voorzien we bij make it fly steeds een basisopzet die als vertrekpunt dient. Naargelang de behoeften van onze klanten, maken we de nodige aanpassingen. Hoewel we vaak Akeneo gebruiken als PIM-systeem, weten we dat niet elke klant dezelfde boomstructuur in het productgamma heeft, dus passen we dit indien nodig aan.

make it fly
De sterkte van een goedgekozen framework

Maak op basis van je bedrijfsnoden en -wensen een goede keuze in framework.

Bij elke vraag voor een specifiek project onderzoeken we bij make it fly intern welk framework of softwarepakket het meest geschikt is om een passende oplossing te bieden. Het heeft namelijk geen zin om de development helemaal vanaf nul te laten beginnen. Ook op het gebied van beveiliging biedt dit voordelen. Deze frameworks ontvangen namelijk op regelmatige basis automatische updates. Uiteindelijk maken we vaak de keuze tussen Drupal of Magento, waarna we het gekozen systeem uitbreiden op basis van de wensen en behoeften van onze klant.

Je maakt een gefundeerde keuze door bijvoorbeeld je productstructuur in acht te nemen: een webshop met eenvoudige producten kan perfect worden opgezet in Magento als het aantal beheersbaar blijft. Echter, wanneer de behoefte ontstaat voor complexere structuren, aanpassingen in grote hoeveelheden, een uitgebreid productassortiment en koppelingen met externe systemen, is uitsluitend Magento niet altijd de meest geschikte plek voor beheer.

In dergelijke gevallen implementeer je idealiter een aanvullend PIM-systeem zoals Akeneo, dat op zijn beurt kan worden gekoppeld aan andere systemen. Akeneo is specifiek ontworpen om uit te blinken in het beheer van grote hoeveelheden producten, waardoor je de kracht van Akeneo kunt combineren met het Magento-platform voor het commerciële aspect.

Meer dan 100.000 balletjes in de lucht houden

Bij webshops met een aanzienlijke hoeveelheid producten (meer dan 100.000), uitgebreide klantgegevens en talrijke bestellingen is het van groot belang om hierop voorbereid te zijn. Als ontwikkelaar moet je weten dat in zo’n situaties het importeren en exporteren van data de nodige aandacht vereist.

Bijvoorbeeld: het importeren van producten kan een hele dag in beslag nemen. Het is uiteraard belangrijk dat deze processen de webshop niet vertragen, dus moet je deze apart optimaliseren. Hetzelfde geldt voor bestellingen: in hoeverre moeten deze geïmporteerd worden in Magento? Moeten deze al klaar staan, of kan deze data pas opgehaald worden wanneer de historie van bestellingen wordt opgevraagd? En is dit technisch haalbaar? Kunnen flters, paginaties en andere technische aspecten aangepast worden in de opzet?

Het opzetten van deze processen vereist zorgvuldige planning en aanpassingen, maar het is mogelijk. Magento kan moeiteloos omgaan met een miljoen producten, maar het is cruciaal om in de connecties te bepalen wanneer en hoe je wilt importeren en exporteren, welke filters je wenst te gebruiken enzovoort. In de kern kan Magento hier uitstekend mee omgaan, mits de juiste instellingen worden toegepast.

Een flexibele webshop behouden vereist vooruitdenken, juiste API-connecties, frameworkkeuze en procesoptimalisatie. Magento, vaak een robuust fundament, biedt schaalbaarheid en aanpasbaarheid voor succesvolle aanpassingen aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen.

Arno Vande Cappelle

Magento biedt essentiële flexibiliteit voor je webshop, waardoor je moeiteloos kunt inspelen op veranderende behoeften en ontwikkelingen.

Arno Vande Cappelle
Magento Developer

Nood aan technisch advies op maat voor jouw webshop?